Welke patiëntinstellingen in het HIS zijn noodzakelijk voor de OZIS-koppeling?

Wanneer uitwisseling via OZIS-ketenzorg voor een bepaalde patiënt niet werkt, raden wij aan te controleren of voor deze patiënt de juiste instellingen in het HIS actief zijn.

Het onderstaande overzicht behandelt instellingen op patiëntniveau. Wanneer OZIS op praktijkniveau niet werkt zijn er vaak andere acties nodig. Wij adviseren hiervoor contact op te nemen met het HIS.

Controleren in alle HIS'en

Deze instellingen gelden voor alle HIS'en:

• Het BSN van de patiënt moet overeen komen tussen HIS en KIS
  • De hoofdbehandelaar van de patiënt moet overeen komen tussen HIS en KIS
  • Er moet een ICPC-code in het HIS geregistreerd zijn die binnen de Ozis afspraken valt (zie artikel Hoe werkt Ozis?).

Aanvullende eisen per HIS

In veel HIS'en zijn aanvullende instellingen nodig voor het goed functioneren van de OZIS-koppeling. Op basis van informatie die Caresharing van HIS-leveranciers heeft ontvangen hebben we deze voor u op een rij gezet.

Promedico (ASP)

• ‘Ketenzorg’ moet op ‘Ja’ staan:

- Klik op ‘@'
- Klik op ‘patiënt’
- Klik op ‘patiëntgegevens'
- Klik op ‘Toegang'
- Zet ‘Ketenzorg’ op ‘Ja'

Promedico (VDF)

• Voor patiënten die zijn ingesteld op ‘waarneming’ kan geen informatie worden uitgewisseld. Deze instelling moet eerst veranderd worden.

Medicom

• BSN moet geverifieerd zijn

Omnihis (Scipio)

Algemene instellingen

• Omnihis adviseert regelmatig naar ‘Beheer’ te gaan en de stappen onder ‘protocolair’ door te lopen. Hierdoor worden de meeste instellingen voor de OZIS-koppeling goed gezet.
  • ‘OZIS-beheer’ moet staan aangevinkt. Volg daarvoor de volgende stappen:

-‘Archief’
-‘Algemene instellingen’
-‘Tabblad 8’ (FTP, LSP, OZIS)
- Vink ‘OZIS-beheer’ (Er wordt gebruik gemaakt van OZIS) aan

Instellingen op patiëntniveau

• De patiënt moet ‘vergewist’ zijn. Volg daarvoor de volgende stappen:

- ‘Beheer’
- Tabblad Patiënten'
- Zet status van selectie van patiënten op vergewist

• De patiënt mag niet ‘afgeschermd’ zijn voor OZIS in patiënt administratie
  • Bij de patiënt moet een ‘komstdatum’ genoteerd staan in patiënt administratie
  • De patiënt moet genoteerd staan als ‘ketenzorgpatiënt’
  • De patiëntnaam moet goed genoteerd staan. Let op eventuele extra tekens of spaties
  • Onder archiefbeheer moet 'hoofdbehandelaar huisarts' aan staan

Mira

• Hoofdbehandelaar moet huisarts zijn (waarde 1)

MicroHIS

• Vrije tekst als werkbladregel moet aangevinkt zijn

- Ga naar Communicatie - Dienstwaarneming - Beheer
- Ga naar het tabblad 'Dossierverwerking'
- Vink 'vrije tekst als werkbladregels' aan

TetraHIS (Bricks)

• Patiënt moet gekoppeld zijn aan DBC

Zorgdossier

• De patiënt moet een label hebben (bijvoorbeeld label diabetes)