Hoe werkt de risicoscoremeter?

Let op: deze handleiding is alleen geldig voor zorggroepen waarbij de risicoscoremeter is geactiveerd in Caresharing Collab.

De risicoscoremeter is ontwikkeld door Caresharing om het 10-jaarsrisico op sterfte door hart- en vaatziekten te berekenen. De scoremeter is voor iedereen beschikbaar op www.scoremeter.nl. Voor gebruikers van Caresharing Collab is de scoremeter geïntegreerd in de diabetes- en CVRM-module. Deze handleiding beschrijft hoe de risicoscoremeter binnen deze modules gebruikt.

Navigeer naar

1. Protocol openen

1. Klik op '+'
  2. Open een 'Jaarprotocol' van de Diabetes- of CVRM-module. De scoremeter is meestal ook beschikbaar binnen het tussentijds protocol.

2. Klikken naar HVZ

Klik op de categorie 'HVZ', in de balk links van het protocol, om bij de risicoscoremeter te komen.

3. Ontbrekende antwoorden invullen

Als alle gegevens al bekend zijn opent de grafiek van de risicoscoremeter vanzelf. Als dit niet het geval is moeten er nog gegevens ingevuld worden. Dit kunt u doen onder door op 'Waarden voor Risicoscore' te klikken. De invulopties komen dan tevoorschijn.

Het item 'bloeddruk' kan worden aangepast onder 'Lichamelijk onderzoek'.
Het item 'Roken' kan worden aangepast onder 'Leefstijl'.

Als alle gegevens ingevuld/bekend zijn verschijnt de grafiek.

Het antwoord onder 'Risico HVZ volgens CVRM-richtlijn 2012' wordt automatisch ingevuld op basis van de uitkomst in de grafiek.

4. Wijzigen risicofactoren

Als u op 'Wijzig risicofactoren' klikt opent een pop-up waarin u de risicofactoren van de patiënt kunt aanpassen. Op die manier ziet u welke invloed het heeft als de patiënt zijn leefstijl verandert.

5. Factor wijzigen

De pop-up is geopend. Klik nu nogmaals op 'Wijzig risicofactoren'. Er ontstaat extra ruimte voor een vergelijkende grafiek. Voer bijvoorbeeld bij 'Cholesterol' een hogere waarde in. Kijk nu in de grafiek hoe de risicoscore verandert. Dit geeft de patiënt inzicht in de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Bij een risicoscore van tussen de 10% en 20% verschijnt een tabel met adviezen. Klik in iedere kolom de relevante cel aan om een gespecificeerd advies te krijgen.