Ouderenzorgmodule

Dashboard: Wat is hier te zien en hoe werkt dit?

Het dashboard wordt als overzicht gebruikt voor de ingevulde gegevens:

1. Samenvatting

De samenvatting bevat het SOEP-bericht dat reeds bekend is uit de protocollen in Collab. Door op 'Voeg toe' te klikken kunt u op de dag van vandaag een nieuw SOEP-bericht invullen.Het vorige SOEP-bericht kunt u aanpassen door op de knop 'Wijzig' te klikken. De gegevens in de samenvatting kunnen net als in de protocollen naar het HIS verstuurd worden.

In de samenvatting, bij contactwijze, kunt u ook aangeven dat een MDO (multidisciplinair overleg) heeft plaatsgevonden. Door MDO aan te vinken worden bijkomende vragen beschikbaar gesteld in de samenvatting zoals 'Wie heeft er deelgenomen aan het MDO?' en 'Zou er, zonder MDO, een verwijzing naar de 2e lijn zijn geweest?'. Het aanvinken van een MDO, bij contactwijze, zorgt ervoor dat deze actie wordt weergegeven in de 'Monitor Ouderen'. Zie punt 10.

2. SFMPC

SFMPC (Somatisch, Functioneel, Maatschappelijk, Psychisch, communicatie) kunt u gebruiken om het behandelplan op te stellen. Hier kunt u de problemen definiëren, doelen vast stellen en daar actie of evaluaties aan koppelen. Op dezelfde manier als de samenvatting kunt u nieuwe gegevens toevoegen, 'voeg toe'-knop, maar ook wijzigen via de 'wijzig-knop'. De gegevens die in het SFMPC worden ingevuld kunnen in tegenstelling tot het SOEP-bericht niet naar het HIS verstuurd worden.

3. Voorzieningen

WMO is de wet maatschappelijke ondersteuning. Hierbij kunt u aangeven welke ondersteuning voorzien is bij de oudere thuis.

4. Wilsverklaring

In het dashboard kunt u aangeven of er een wilsverklaring is bij de patiënt. Deze kan op verschillende momenten ingevuld of gewijzigd worden. Wij hebben ervoor gekozen om enkel de datum van de laatst geregistreerde wilsverklaring te tonen ipv. een opeenstapeling aan data's. Zo houden we het dashboard overzichtelijk. Om te zien wat er de laatste keer is geregistreerd klikt u op de knop "wijzig". hierdoor opened de pop-up met de laatste registratie.

5. Advance Care Planning

Advance care planning is een proces waarbij de patiënt met zijn behandelende arts zijn wensen, doelen en voorkeuren voor zorg rond het levenseinde bespreekt en vastlegt. Net als de wilsverklaring kiezen we er hier ook voor om enkel de laatst geregistreerde datum te tonen. Wanneer men op de knop 'wijzig' klikt kan men alle ingevulde gegevens terug zien. Daar zijn ook alle data's van registratie zichtbaar in de historie. Om te zien wat er de laatste keer is geregistreerd klikt u op de knop "wijzig". hierdoor opened de pop-up met de laatste registratie.

6. Scorelijsten (TraZAG)

In de scorelijsten worden de laatste scores getoond van alle vragen die voorkomen in de verdieping. Deze scores behoren allen tot een specifiek thema in de verdieping. Bv. MMSE behoort tot het thema geheugen, MMSE is dus een verdieping van het thema geheugen.

7. Intake (Startdocument TraZAG)

Bij de Intake tonen we de totaalscore die berekend wordt in de intake (startdocument TraZag) van de assessment.

8. Leven verbeteren

Bij 'Leven verbeteren' kan een antwoord gegeven worden op de vraag ' Indien er één ding gedaan zou kunnen worden om de situatie voor u te verbeteren, wat zou dat dan zijn?

9. Aandachtsgebieden

Bij aandachtsgebieden zien we alle thema's terug die in het assessment staan. Door een intake (startdocument TraZag) wordt middels de kleur van de bolletjes aangeven welke gebiede extra aandacht nodig hebben. Vervolgens kan gekozen worden om een verdieping in te vullen voor de aangegeven aandachtsgebieden. In de verdieping krijgen we ook meer inzicht waarom een patiënt slecht scoort op dat gebied.

10. Monitor

In de monitor staan de belangrijkste onderdelen die bij de kwetsbare ouderen gedaan moeten zijn of gecontroleerd. De items die hier vermeld staan zijn specifiek afgestemd met uw zorggroep.

Hoe kan ik netwerkcontacten voor ouderenzorg toevoegen en bekijken?

Bij ouderenzorg zijn vaak meerdere personen en instanties betrokken bij de patiënt. In Caresharing is het mogelijk om contacten toe te voegen aan de lijst 'Netwerkcontacten', zodat deze eenvoudig zijn terug te vinden. In deze handleiding leest u hoe dit werkt.

Netwerkpersonen openen

Binnen het tabblad ouderenzorg vindt u onder de tab 'netwerkpersonen'. Als u hierop klikt wordt de lijst met contacten geopend.

Personen toevoegen

Als u een contactpersoon wilt toevoegen klikt u op de '+ Contactpersoon' knop. Wilt u een zorgverlener toevoegen dan klikt u op de '+ Zorgverlener' knop. Hierna verschijnt een nieuwe regel waarin u de verschillende velden kan invullen.

Gegevens invullen en bewaren

1. Vul de gegevens van het nieuwe contact in.
  2. Klik op 'Opslaan'.

Episodes en medicatie

- In de linkerkolom worden de episoden weergegeven, welke vanuit het HIS worden meegestuurd naar Collab. Dit geeft weer welke diagnose werd gesteld in het HIS.

- In de rechterkolom wordt alle medicatie weergegeven die vanuit het HIS zijn verstuurd naar Collab. Daarnaast is ook zichtbaar of iemand een Baxterrol of weekdoos gebruikt.

Onderzoek en Uitslagen

1. Basis LO

2. Uitgebreid LO

3 Laboratorium

Bovenstaande gegevens kunnen zelf ingevuld worden of worden vanuit het HIS/KIS meegestuurd. Door rechtsboven van elk item op de 'voeg toe'-knop te klikken kunt u nieuwe gegevens toevoegen als bv. het gewicht of de lengte van de patiënt. Wanneer u op de knop 'wijzig' klikt kunt u eerdere registraties aanpassen. Dit geldt ook voor de laboratorium uitslagen, aan de hand van de 'voeg toe'-knop kunt u handmatig laboratoriumuitslagen invoeren. Let op, de handmatig toegevoegde laboratorium uitslagen versturen wij niet naar het HIS.

Assessment: Intake/verdieping

Intake

In de Intake vinden we het startdocument TraZag terug. Dit document brengt aan de hand van vragen, het functioneren van ouderen in kaart en signaleert probleemgebieden. Aan de hand van de 'voeg toe'-knop in de rechterbovenhoek kunnen de vragen ingevuld worden.

Door deze vragen in te vullen wordt, zoals op de eerste afbeelding, de probleemgebieden aangeduid me groene of rode bolletje (patiënt scoort goed of slecht op het probleemgebied) en een totaalscore. Wanneer de intake volledig wordt ingevuld wordt de totaalscore automatisch berekend. Op basis van de totaal score wordt ook aangegeven of de patiënt "kwetsbaar" is of niet. Elke patiënt met een score groter dan 3 is kwetsbaar. Deze kwetsbaarheid kan altijd handmatig worden aangepast indien de zorgverlener beoordeeld dat de patiënt niet kwetsbaar is.

Verdieping

In de verdieping kan er dieper ingegaan worden op een thema. In de verdieping worden extra vragen gesteld rondom een thema. Bv. in het thema geheugen kunnen vragen van de MMSE beantwoord worden.

1. De verdiepende vragen kunnen ingevuld worden door rechts op de 'voeg toe'-knop te klikken of gewijzigd worden door op de 'wijzig'-knop te klikken.

2. Aan de linker kant zien we een vergrootglas Schermafbeelding_2018-05-31_om_15.50.12.png. Wanneer men daarop klikt zien we de historie. De gegevens die eerder voor dat thema zijn ingevuld en welke verdiepende vragen daarbij zijn beantwoord. Dit wordt ook weergegeven naast de vergrootglas alsook de totaalscore op deze verdiepende vragen.

3. Helemaal links zien we een map met een potlood Schermafbeelding_2018-05-31_om_15.48.01.png. Wanneer u als zorgverlener merkt dat de patiënt in de praktijk toch niet zo slecht scoort als uit de vragen naar voor komt, kunt u de status van het probleemgebied hiermee handmatig aanpassen naar bv. niet afwijkend.

Aanvullend

In het tabblad aanvullend hebben we nog extra items verwerkt die geen onderdeel uitmaken van de TraZAG. Het gaat om de module info ouderenzorg, alcohol, bewegen, roken, SNAQ65+, valrisicotest en dagbesteding.

Door op de knop 'voeg toe' te klikken kunt u registraties invoeren.

Door op de knop 'wijzig' te klikken kunt u eerder gemaakte registraties wijzigen.

Graag gaan wij dieper in op het item 'SNAQ65+' deze heeft bijkomende info. Wanneer u met de muis op de 'i' gaat staan bij de laatste vraag 'Is patiënt ondervoed volgens SNAQ65+?' dan krijgt u een grafiek te zien die u helpt bij het beantwoorden van deze vraag.